På Tjärhovet i Kalmar får 2 500 ton ammoniumnitrat förvaras, men det är sällan lagren är fulla enligt Swedish Agros vice vd Mats Jönsson. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Efter Beirut-explosionen – lagring av konstgödsel i Kalmar hamn ska minimeras

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kom beskedet att man ska arbeta för att minimera hanteringen av konstgödsel i centrala Kalmar. Anledningen uppges vara den oro som uppstått bland ortsborna sedan den förödande explosionen i Beirut i början av augusti.

Sedan explosionen inträffade i Beirut, där 2 750 ton ammoniumnitrat exploderade, har fleras blickar riktats mot Kalmars hamnområde. Där har företaget Swedish Agro tillstånd att förvara 2 500 ton av ämnet, som bland annat används i konstgödsel.

– Jag förstår att människor är oroliga när de ser bilderna från Beirut. Det görs mycket noggranna riskanalyser och riskerna är minimala, som brandkåren uttrycker det, sa kommunalrådet Johan Persson (S) den 13 augusti till SVT Småland.

”Efterstävar alltid låga lager”

Kalmar kommun, Länsstyrelsen i Kalmar län och Swedish Agro har nu inlett en dialog för att minimera volymen av konstgödsel som lagras i hamnområdet.

– Vi är inne i en process där vi ser hur vi kan komma framåt bättre i den här situationen som nu är aktuell. Huvudsyftet är att sälja och flytta produkten till lantbrukaren och målet är att det ska gå snabbare. Nu får vi jobba lite extra hårt för att göra det, säger Mats Jönsson, vice vd för Swedish Agro och fortsätter:

– Det är klart att det även tidigare funnits en dialog, men det har aktualiserats under de omständigheter som vi har nu. Vi eftersträvar alltid att ha låga lager och jobbar alltid för att få ner volymerna. Vi anstränger oss nu lite extra för att få ut varorna till lantbrukarna, och vi gör det på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.