Efter dödsolyckan: ”En nykalvad ko är livsfarlig”

Uppdaterad
Publicerad

I genomsnitt sker ett dödsfall om året där ett nötkreatur är inblandat. Och precis som vid den tragiska olyckan utanför Lidhult i söndags, kan det också var en ko som går till angrepp. Det menar Stefan Wistrand som är expert på djursäkerhet och utbildar lantbrukare åt LRF, Lantmännens Riksförbund.

Det var på söndagen en kvinna rapporterades ha stångats till döds på en gård i Lidhult.

– En nykalvad ko ska man alltid betrakta som farlig eftersom den vill skydda sin avkomma. Det säger Stefan Wistrand som jobbar med djursäkerhetsfrågor åt bland annat LRF. 

Nykalvad ko är livsfarlig

I fallet med kvinnan i Lidhult är det inte bekräftat att det var en nykalvad ko men det mesta tyder på det menar Stefan Wistrand.

– Normalt är en ko inte farlig men då den är nykalvad finns det så mycket hormoner i kroppen och den kan lätt snedtända. Man ska alltid betrakta en nykalvad ko som livsfarlig. Och det kan gå blixtsnabbt då den blir aggressiv, förklarar han.

Ett dödsfall om året

I genomsnitt  sker ett dödsfall om året där någon blir ihjälstångad. Det är vanligast att tjurar går till attack men det förekommer också att kor gör det. Och då är det framförallt dikorna som är inblandade. Alltså kor som efter kalvningen har kvar kalven hos sig.

Stefan Wistrand har jobbat flera år på Arbetsmiljöverket och varit med och tagit fram föreskrifter om hur man jobbar säkert i lantbruk. Omkring 300 arbetsplatsolyckor där djur är inblandade rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket.

Går att minska riskerna

Och det är relativt vanligt att nötkreatur går till angrepp menar Stefan Wistrand.

–Jag tror att de flesta som handskas med djur på det här sättet har varit med om situationer där de fort behöver ta sig ifrån ett djur som blivit ilsket, säger han.

Numera håller Stefan Wistrand i utbildningar i frågan. Och det finns mycket att tänka på för att minimera riskerna.

– Nummer ett är att se till att ha en reträttväg. Om ett djur får frispel ska man fort kunna sätta sig i säkerhet. Det kan handla om att man inomhus har rören liggande  istället för stående, så man kan klättra över.

Sen handlar det om att fixera djuret om det ska kalvas, samt skilja kalven från kon när den ska id-märkas. Det sista och kanske vikigaste.

– Lita aldrig på en nykalvad ko eller tjur.

Två dödolyckor förra året

Förra sommaren inträffade två dödsolyckor med nötkreatur. Det var en i Skåne och en utanför Halmstad.

– Jag tror att man ibland missbedömer. Att man tänker att en ko ju har varit snäll innan, menar Stefan Wistrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.