Mattias Ask, trafikdirektör i region Kalmar län Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Efter gasbussexplosionerna: KLT startar de stoppade närtrafiken nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 5 juni öppnar Kalmar länstrafik upp närtrafiken i stora delar av länet. Men antalet resor är begränsade.

Efter att två gasbussar exploderat i Nybro har 50 bussar av samma fordonsmodell tagits ur drift och sjukresor, dialyspatienter, akuta färdtjänsteresor och skolskjuts har prioriterats och kommer fortsätta göra så, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Men från och med onsdag 5 juni ska den närtrafik som helt varit stängd delvis öppna upp för bokningar. Vilka platser det handlar om meddelas nästa vecka. Anledningen är att länstrafiken har möjlighet att använda andra fordon som finns tillgängliga.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Begränsade antal resor

Resan ska bokas senast dagen innan och i uppstarten är antalet resor begränsade.

Ingen färdtjänst, annat än i akuta fall, erbjuds.

– Anledningen till att vi öppnar upp närtrafiken och inte färdtjänsten är för att vi inte har fordonsresurser i dagsläget för att köra färdtjänstresor. Vi arbetar intensivt med att hitta lösningar för färdtjänsten så snart som det är möjligt men ber att få återkomma om en ny prognos när verksamheten kan vara i gång igen, säger Mattias Ask, trafikdirektör på Kalmar länstrafik i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet