Foto: SVT/Clary Kroon

Efter hård kritik – Markaryds skolor utan anmärkning

Uppdaterad
Publicerad

2016 fick Markaryds kommun massiv kritik av skolinspektionen. Det handlade bland annat om elevhälsa och tillgången till skolbibliotek och studiehandledare. Nyligen gjorde Skolinspektionen en ny tillsyn och den visar att efter hårt arbete har samtliga krav uppfyllts.

– Det är helt blanka papper och jag är otroligt stolt att vi inte fått en enda anmärkning på någonting inom våra verksamheter, säger Maria Svensson Lundin(KD) om är ordförande i utbildnings- och kulturnämnd i Markaryds kommun.

Berne Eliasson (S)

Berne Eliasson (S), vice ordförande i samma nämnd, tillägger.

– Jag trodde inte att det var sant. Jag har varit med i några år och jag har aldrig sett något sådant blankt papper från skolinspektionen innan.

Hård kritik

I februari 2016 pekade Skolinspektionen på allvarliga brister inom skolor i Markaryds kommun. Kritiken handlade bland annat elevhälsan, om undermåliga skolbibliotek och brist på studiehandledning på modersmål. 

Starka reaktioner

Den kritiken väckte också starka reaktioner hos både politiker, lärare och föräldrar. Flera ur personalen valde också att lämna sina tjänster.

– Det var starka reaktioner och vi började jobba hårt med den här frågan, säger Berne Eilasson (S).

Skolinspektionen hotade också med vitesföreläggande med 750.000 kronor om kommunen inte skulle vidta de åtgärder som krävdes.

– Vi vill inte ha något vitesföreläggande, vi fick inget vite och jag hoppas att vi aldrig får det. Eleven i fokus präglar nu vår verksmanhet. Vi tittar på eleven och hur den kan nå sin fulla potential och hur vi kan hjälpa den att lyckas.  Vitesföreläggandet blev en sporre även om det inte är kul, säger Maria Svensson Lundin (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markaryd

Mer i ämnet