Sju elever. Så många går kvar i den blandade årskurs 4 och 5-klassen på Dädesjö skola utanför Växjö. Det är hela skolans mellanstadium. Tidigare var de sexton stycken i klassen, men när höstterminen startade i augusti hade nio elever valt att lämna skolan.
Kritiserat flyttbeslut
Bakom elevflykten finns en uppslitande flyttprocess initierad av skolan och Växjö kommun. Kommunen ville flytta hela mellanstadiet till Braås skola eftersom klassen var så liten och det var svårt att hitta behöriga lärare (se faktaruta). Men när flera föräldrar överklagade flyttbeslutet, och fick rätt, valde kommunen att backa helt och låta alla elever bli kvar i Dädesjö.
Men då var skadan redan skedd. Trots att de vunnit överklagandet, valde ändå flera föräldrar att flytta sina barn till andra skolor. Bland annat till Lenhovda, Furuby och in till Växjö. Bara ett fåtal flyttade till Braås, som det ursprungligen var tänkt.
”Kände inget förtroende för ledningen”
Johan Forsman är en av föräldrarna som överklagade flytten, och han tyckte det var självklart att låta sin dotter gå kvar i Dädesjö efter att kommunen backat från flytten. Men han har förståelse för att många fick nog efter kommunens klumpiga hantering av frågan.
– En del kände väl inget förtroende för skolledningen, och en del hade väl, med tanke på den här osäkerheten som var, redan börjat tänka tanken. Det har ju varit en prövning för oss föräldrar och för barnen framförallt, säger han.
Framtiden oviss för skolan
Vad som kommer hända med klassen nästa läsår hänger fortfarande i luften. Ett samverkansråd med föräldrar och sockenrådet i Dädesjö har startats och möten har hållits. Men ännu har kommunen inte kommit med sitt nästa drag.
Att nu bara sju elever går kvar i 4-5:an är egentligen ingen nöjd med; varken eleverna, som saknar sina klasskompisar – eller föräldrarna, som vill se att Dädesjö skola växer och lever kvar i det lilla samhället. Och särskilt inte rektorn på skolan, Bengt Bornliden.
Han är fortfarande övertygad om att eleverna skulle få bättre pedagogiska möjligheter och en bättre social miljö om de flyttades till Braås, och tycker det borde vara upp till rektorn att kunna fatta ett flyttbeslut.
– Självklart får jag rätta mig efter de beslut som tas och göra det bästa utifrån det. Men det är en svår situation med det låga elevantalet, det är fortsatt problematiskt, säger han.
BAKGRUND – DETTA HAR HÄNT
I våras kallades föräldrarna i Dädesjö skola till ett möte med skolledningen. Skolan hade då ett par månader tidigare fått kritik från Skolinspektionen för att man inte kunde säkerställa att det fanns specialpedagogisk kompetens på skolan. Man hade ett hot om vite på en halv miljon kronor hängande över sig. Klassen var för liten, konstaterade rektorn och eleverna skulle flyttas och få gå i tre nystartade mellanstadieklasser i Braås skola, drygt en mil bort.
Beskedet möttes av protester både från föräldrar och elever, som fruktade att flytten var ett led i att lägga ner skolan helt. När det senare framkom att rektorn själv inte hade formell rätt att ta beslutet om flytten, hamnade i stället ärendet på kommunpolitikernas bord, och de gick på rektorns linje. I beslutet om flytten hänvisar utbildningsnämnden till ”betydande organisatoriska svårigheter” med att ha kvar eleverna i Dädesjö.
Men flera föräldrar överklagade, och fick rätt i Skolväsendets överklagandenämnd. Man får inte flytta på elever hur som helst, och kommunens flyttbeslut innehöll formella fel, var för allmänt hållet, och hade inte prövats individuellt, elev för elev, skrev överklagandenämnden.
När flera elever ändå inte fick flyttas valde kommunen att låta samtliga elever i klassen att gå kvar i skolan.