Berne Runemalm i Älgult är besviken över att julbelysningen inte längre kan sättas upp. Foto: TT/SVT

Efter över 20 år – julbelysningen får inte sättas upp i Älghult

Uppdaterad
Publicerad

Flera mindre orter i Uppvidinge kommun kommer i år inte kunna dekorera sina gator med julbelysning. Trafikverket tillåter nämligen inte att någonting hängs upp i deras lyktstolpar.

– Samhällsföreningen har kämpat för att få ihop pengar och lagt ner mycket tid. Det har varit en glädje i hela samhället när vi tänt de här granarna, säger Berne Runemalm, som tidigare varit engagerad i samhällsföreningen i Älghult.

Fästen och eluttag till julgranarna som suttit på Trafikverkets belysningsstolpar har under september plockats ner i det lilla samhället Älghult i Uppvidinge kommun.

Plockas bort av säkerhetsskäl

Reglerna är inte nya, utan utformades redan 2012, men på senare år har Trafikverket börjat kontrollera mer noga att de följs, för stolparna är inte dimensionerade för den ofta tunga julbelysningen. 

– Det är av säkerhetsskäl. Dels kan dekorationen fysiskt ramla ner. Dels är det så att om vi gör åtgärder i stolpen så kan stolpens kvalitet förändras. Vi kan bara gå på det tillverkarna säger om vi använder stolpen så som det är tänkt att den ska användas, säger Elin Isaksson, nationell trafikingenjör på Trafikverket.

Ingen julbelysning på småorter

För snart tre år sedan berättade vi om Gelma utanför Växjö och Hestra i Gislaveds kommun som inte fick sätta upp sina juldekorationer i Trafikverkets belysningsstolpar. Nyligen plockades också stolpar bort i Lenhovda och Åseda, men det är oklart vilka fler orter i landet som kommer beröras, för det beror på vem som äger lyktstolparna. 

I större tätorter är det kommunen som äger belysningsstolparna, men i mindre samhällen kan ansvaret se olika ut. Ibland ägs stolparna av Trafikverket, ibland av kommunen och ibland kan det finnas en annan lösning som att till exempel en förening äger stolparna. 

Hur kan man veta vem som äger stolparna? 

– Det är jättesvårt för gemene man att veta det, utan man måste fråga från fall till fall, säger Elin Isaksson.

Ronny Hedberg visar upp en av de 27 granarna som i över 20 år suttit på belysningstolparna i Älghult i juletid. Foto: SVT/Clary Kroon

I Älghult förvaras 27 små granar i källaren på skolan, men de vet inte nu vad de ska göra med dem när de inte lägre får sättas upp i belysningsstolparan. 

– Vi har haft alla granarna uppsatta i över 20 år. Det är ledsamt att man inte ska få han någon glädje på landsbygden, säger Berne Runemalm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.