Foto: TT

Efter sparkraven – nu ryker julbelysningen i Lessebo

Uppdaterad
Publicerad

Vintermörkret kommer med stormsteg. I Lessebo kommun kommer mörkret bli än mer påtagligt i vinter, då det inte blir någon julbelysning i lyktstolparna i år.

Samhällsbyggnadsnämnden i Lessebo har fått påbud om att spara en procent på budgeten för 2019, och ytterligare tre procent för 2020. Lösningen blir att skippa den klassiska julbelysningen i lyktstolparna.

För dyrt att byta ut

Anledningen till att just julbelysningen blev lösningen är flera, dels att fästen i lyktstolparna var slitna och behövdes bytas ut, dels att Trafikverket hade synpunkter.

– Mycket handlar om skydd och säkerhet. Fästen var slitna och en del hade ramlat ner av blåsten. Att byta ut dem hade medfört en för hög kostnad, säger Lars Altgård (S), kommunstyrelsens ordförande i Lessebo.

– Dessutom har det varit en konflikt med Trafikverket som gjorde att vissa platser skulle få ha och andra inte, därför valde vi att inte ha någon julbelysning alls i lyktstolparna.

Känslig fråga

Sammanlagt blir det en besparing för Lessebo kommun på cirka 100.000 kronor att skippa julbelysningen i lyktstolparna. Men att plocka ner julbelysning är känsligt. SVT har tidigare rapporterat om besvikelsen på flera orter i Uppvidinge kommun.

– Det är naturligtvis tråkigt nu när mörkret kommer, säger Lars Altgård.

Blir det nån julkänsla i Lessebo nu då?

– Absolut, det blir lampor på andra ställen, och det blir julgranar, men inga lampor i lyktstolparna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lessebo

Mer i ämnet