Foto: TT

Efter stormen – pensionärerna får behålla sina suketter

Uppdaterad
Publicerad

De boende på Kvarngården i Ingelstad skulle få köpa sötningsmedel till kvällskaffet själva. Men efter protesterna kommer det fortsätta vara gratis.

Det handlar om det kaffe som är utöver de ordinarie måltiderna, om en person till exempel vill ha en kopp kaffe på rummet på kvällen. På onsdagen berättade Smålandsposten att ledningen på Kvarngården beslutat att de äldre inte längre skulle bjudas på sötningsmedlet till kvällskaffet på rummet. Anledningen var enligt enhetschefen Eva Forsberg-Rosenlöf att det blev för dyrt att bjuda på suketter.

– Vi har tidigare bjudit på suketter men vi måste dra gränsen någonstans, sade Eva Forsberg-Rosenlöf till SMP.

Växjö

Men efter protesterna och uppmärksamheten kommer sötningsmedlet även i fortsättningen vara gratis.

– De som vill ha sötningsmedel i kaffet kommer få det, säger förvaltningschefen på omsorgsförvaltningen i Växjö kommun Ewa Ekman till SVT.

”Vill att de äldre ska ha det bra”

Kvarngården i Ingelstad är ett särskilt boende, de äldre bor i en egen bostad. Enligt Ewa Ekman informeras de boende om vad som ingår i kostnaden när man flyttar in och vad man förväntas stå för själv. Kaffe på rummet med tillhörande sötningsmedel ingår egentligen inte i priset, men har ändå serverats, och så kommer det alltså fortsätta för de äldre som varit vana vid det.

– Man bor i egen bostad. Vill man ha kex, frukt, choklad eller nåt annat hemma och till exempel bjuda anhöriga på så får man köpa det själv. En del kanske kan koka sitt kaffe själva medan någon annan får in kaffe för att de inte kan koka själva. Det är individuella bedömningar som görs även om det så klart finns en ram för vad man kan förvänta sig ska ingå på vård- och omsorgsboende. Vi vill att äldre ska ha det bra, säger Ewa Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet