Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fackförbundet Sveriges Lärare säger att de känner sig lurade av Internationella Engelska skolan. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Efter SVT:s avslöjande: Lärarfacket känner sig lurade av engelska skolan

Uppdaterad
Publicerad

Lärarfacket reagerar nu kraftigt på SVT:s avslöjande om att Internationella engelska skolan (IES) felaktigt fått statliga medel för att höja lönerna för minst 90 olegitimerade språklärare.

– Vi blev chockade, säger Jessica Fryksten, ordförande för Sveriges Lärare på Internationella engelska skolan.

Friskolekoncernen Internationella engelska skolan har lämnat felaktiga uppgifter till Skolverket – och har på så sätt fått ut miljonbelopp i statsbidrag som de inte har rätt till.

Sammanlagt har SVT identifierat 90 fall, där IES genom att lämna falska uppgifter, fått ut statligt bidrag för olegitimerade språklärare.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Företaget har sagt att de betalar själva

SVT:s avslöjande gjorde Jessica Fryksten och Sveriges Lärare minst sagt förvånade. Enligt facket har engelska skolans ledning upprepade gånger sagt att att de använder sina egna medel – inte statsbidrag – för att höja lönerna för olegitimerade språklärare.

– Företaget har sagt till oss att de här lärarna får extra pengar av företaget i stället. Det tyckte vi skulle ha varit bra eftersom vi tycker att man ska ha rimliga löner, säger Jessica Fryksten.

Därför har facket inte reagerat på att flera av deras medlemmar som är just språklärare och saknar legitimation, ändå har ett lönetillägg som motsvarar det som andra lärare får från staten.

Stämmer på kronan med statliga bidraget

Men när facket får ta del av SVT:s underlag kan de konstatera att summan på lönetillägget – för samtliga av deras medlemmar – exakt på kronan motsvarar det som engelska skolan fått i statsbidrag för de här personerna.

Vilket är problemet ur facklig synvinkel att de här pengarna betalas ut till lärare som inte har rätt till dem?

– Det blir ju fel, för då kanske andra lärare hade kunnat få mer pengar i lärarlönelyft. De som har rätt till det, säger Jessica Fryksten, ordförande för Sveriges Lärare på engelska skolan.

IES säger till SVT att ansökningarna för de olegitimerade språklärarna har skett av misstag. Efter kritiken från facket säger IES också att de har bjudit in facket för samtal om de felaktiga statsbidragen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Mer i ämnet