Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Persson skulle vilja hoppa på tåget, men det får hon inte göra. Foto: SVT/Frida Lindhe

Efterlängtat tåg till Halmstad passerar Markaryd – utan att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan slutet av maj har persontåg som kör hela vägen till Halmstad passerat Markaryd varje dag. Men trots att just tåg till Halmstad är hett efterlängtat för många Markarydsbor stannar det inte, utan kör bara förbi.

Hanna Persson bor i Markaryd men har precis gått ut andra året på estetiska programmet i Halmstad. Hon har under de här åren varit hänvisad till att åka buss, som bara går direkt en gång på morgonen.

– Eftersom det bara går en buss på morgonen och en på eftermiddagen så blir det mycket väntetid för mig. Om jag börjar tio till exempel så får jag sitta två timmar och vänta. Och samma är det om jag slutar tidigt, säger Hanna till SVT Småland.

Att tågen passerar Markaryd just nu beror på att SJ:s regionaltåg mellan Kalmar och Göteborg leds om via Halmstad, Markaryd och Hässleholm. Anledningen är ett banarbete på Borås central som inleddes 26 maj och beräknas vara avslutat 10 juli.

Får inte hoppa på stillastående tåg

Enligt Markarydsbor som SVT pratat med är det inte ovanligt att tåget stannar på stationen, även om det inte sker varje dag. Men inte ens då får passagerare hoppa på.

Enligt SJ är det svårt att lägga in Markaryd som en station i deras biljettsystem eftersom de normalt inte säljer biljetter till och från orten. Men den främsta anledningen är att de inte på förhand kan veta om det är just på stationsområdet de kommer att stanna.

”För mycket osäkerhet”

– Skulle vi då lägga ut biljetter till försäljning så skulle det finnas en risk att de avgångarna inte blir av. Det finns för mycket osäkerhet kopplat till det här helt enkelt, säger Jonas Olsson på SJ:s presstjänst till SVT.

Mellan Hässleholm och Halmstad har SJ däremot tillfälligt lagt ut biljetter till försäljning trots att direktresor på den sträckan inte heller finns i den ordinarie tidtabellen.

Varför kan ni inte göra detsamma när det gäller Markaryd?

– De stationer som vi trafikerar normalt sett det är också där som vi säljer biljetter, säger Jonas Olsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SJ om varför det inte går att hoppa på i Markaryd Foto: SVT/Frida Lindhe

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer