Efterlyser aktivitetshus för unga funktionshindrade i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas en naturlig mötesplats för unga funktionshindrade i Växjö kommun. Det menar Nätverket SIP som vill köpa det före detta glasmästeriet utmed Söderleden i Växjö.

Nätverket hyr just nu lokalerna, men hoppas kunna köpa loss fastigheten och få hjälp av finansieringen av Växjö kommun.

– Kanske kan vi arrangera en scenverksamhet, som teater, musik, poetryslam. Men det finns också möjlighet till olika arbetsmarknadsinsatser för unga personer, som praktik eller att de har tillgång till en egen kontorsplats om man vill starta eget, säger Sofie Sjöstrand, verksamhetsledare Nätverket SIP.

Hon menar att behovet av ett sådant här hus i Växjö är stort.

– Ja, vi har många ungdomar som kommer till vår verksamhet. De lokalerna vi haft till idag, är inklämda i ett ganska litet kontor, men ändå kommer ungdomarna, säger Sofie Sjöstrand.

Har stora planer

Nätverket SIP är en sammanslutning av föreningarna Projektor, Girl tech och Funkibator, och tillsammans har de stora planer för gamla Växjö glasmästeri på Infanterigatan i Växjö.

De vill bygga upp ett kreativitets- och aktivitetshus för allmänheten, med fokus på unga vuxna i allmänhet och specifikt personer med funktionsnedsättningar. Tanken är att lokalerna ska kunna fungera som en naturlig mötesplats, vilket funktionshindrade Louise Karlsson tycker är viktigt, inte minst då lokalerna är tänkt att anpassas efter funktionshindrade.

– Man träffar ju andra som också är i en liknande situation. Det blir väldigt socialt, säger Louise Karlsson.

Hoppas på kommunbidrag

Just nu hyr nätverket fastigheten, men de vill köpa den för totalt 8,5 miljoner kronor för att kunna bygga om lokalerna.

För att få ihop pengarna har dom bland annat vänt sig till Växjö kommun där de hoppas på att få ett bidrag eller lån på 4,5 miljoner kronor.

Frank (M) säger nej

Men frågan är om det blir några pengar från kommunen, kommunalrådet Bo Frank (M) säger i en kommentar nej till bidrag eller lån till Nätverkets SIPs planerade fastighetsköp, medan oppositionsrådet Åsa Karlsson Björkmarker (S) säger att hon inte vill lämna några kommentarer förrän hon sett ansökan.

Men Nätverket SIP uppger att ett nej från kommunen inte behöver innebära att planera inte blir av.

– Får vi inte några pengar av kommunen så går vi vidare med plan B, C och D. Vi ger aldrig upp, vi brukar få igenom våra idéer, på det ena eller andra sättet, säger Sofie Sjöstrand, verksamhetsledare på Nätverket SIP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.