Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
179 ärenden om lokalproducerad el har kommit in till inspektionen, säger Conny Bäckman, jurist vid Energimarknadsinspektionen (Ei), Foto: SVT

Ei överöst med ansökningar – ”Enorm vilja till att ha lokalproducerad el”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för förnybar energi har ökat bland privata aktörer efter nya bestämmelser i ellagen som ska främja lokalproducerad el. Det har lett till rekordmånga tvister med elbolagen som kräver prejudicerande besked från Energimarknadsinspektionen.

– Vi har fått in nästan ett hundratal ärenden gällande delning av energi vilket tyder på en enorm vilja till att ha lokalproducerad el, säger Conny Bäckman, jurist vid Energimarknadsinspektionen (Ei).

Den så kallade IKN-förordningen trädde i kraft den 1 januari 2022 och sedan dess har intresset för satsningar på lokalproducerad el ökat dramatiskt, enligt Ei.

– De nya bestämmelserna har öppnat upp en kreativitet där människor, föreningar och företag ser möjligheter som inte fanns tidigare, säger Conny Bäckman.

Vad är det elnätsbolagen vill ha prejudicerande beslut på?

– Den centrala frågan är om en viss ledning är undantaget från koncession eller ej. Det vill säga om man måste ha tillstånd för att bedriva nätverksamhet, säger Conny Bäckman

Ei väntas komma med ett så kallat bindande besked gällande SBF Kalmar. Ett besked som väntas ha stor betydelse för hur de nya bestämmelserna ska tolkas och verkställas.

– Jag vet att det finns många fler ute i landet som investerat i till exempel solceller som inte vänt sig till oss, men som väntar på de bindande besked vi kommer att meddela, säger Conny Bäckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.