Foto: Helmuth Peterson

Giftig rök när elbilar brann i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Tre elbilar och en gasbil brann på Vänskapens väg i norra Kalmar. Branden orsakade kraftig rök som innehöll giftig gas och räddningstjänsten gick ut med ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Under tisdagsförmiddagen hade ett ärende om mordbrand upprättats.

Branden misstänkt vara anlagd och polisen har upprättat ett ärende om misstänkt mordbrand, med tanke på att det fanns boende nära, den giftiga rökutvecklingen och spridningsrisken. 

Polisen har i nuläget ingen misstänkt till branden som ska ha startat vid 11-tiden på måndagskvällen.

Röken innehöll giftig gas

Totalt brann tre elbilar och en gasbil och vid 00.30 var tre av bilarna nästan helt nerbrunna.

– De låter bilarna brinna ut helt enkelt och arbetar med att begränsa branden och hålla nere temperaturen. Tre av bilarna ska snart vara nerbrunna, säger Jesper Berglund, på larm- och trygghetscentralen i Kalmar.

Det är bara 30 meter från branden till närmsta byggnad, men det bedöms det inte vara någon risk att branden sprider sig enligt räddningstjänsten.

Branden gav kraftig rök som innehöll giftig gas och alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Strax innan klockan 02 hade VMA:t hävts och branden var släckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.