Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Fram till i dag har vi haft elva bränder i terräng i år, säger insatsledaren Martin Petersson, räddningstjänsten Östra Kronoberg. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Eldningsförbud införs i Kronoberg på midsommarafton

Uppdaterad
Publicerad

På midsommarafton inför Länsstyrelsen eldningsförbud i hela Kronobergs län från och med lunchtid. Sedan tidigare finns det även ett eldningsförbud i hela Kalmar län.

Förbudet införs eftersom det är torrt i skog och mark, risken för bränder är stor.

– Brandrisken har stigit, fram till nu har vi haft elva bränder i terräng i år, säger Martin Petersson som är insatsledare på räddningstjänsten Östra Kronoberg.

Tillåtet att grilla hemma

Förbudet gäller mot att grilla och elda i skog och mark. Däremot får man grilla hemma på en trädgårdgrill. Även fasta grillplatsen ute i skogen är okej. Där gäller det att man gör en egen bedömning för att avgöra att risken för spridning är liten.

– Min vädjan är att känner man sig minsta osäker så ska man låta bli att grilla, säger insatsledaren Martin Petersson.

Vad kan man få för konsekvenser som privatperson om man bryter mot eldningsförbudet?

– Det kan vara två brott i det, dels så är det allmänfarlig vårdslöshet även om man inte har ett uppsåt att starta en brand. Sedan kan man även bryta mot brott mot eldningsförbudet, säger Martin Petersson.

Han säger också att räddningstjänsten kommer vara offensiva och se till att det kommer göras en polisanmälan i de fallen där det finns en gärningsman.

Det här innebär ett eldningsförbud:

Förbjudet:

  • elda, grilla eller utföra annan bränning med fasta bränslen i skog och mark annat än på fasta grillplatser. Exempel på fasta bränslen är ved, kol, briketter, gräs, ris och grenar.

Tillåtet (i skog och mark):

  • Grilla och laga mat vid fasta grillplatser. En fast grillplats är utformad så att faran för antändning och spridning är låg.
  • Förbränna gas och vätskeformiga bränslen i skog och mark i syfte att laga mat, förutsatt att dessa är placerade så att fara för antändning och spridning är låg (exempel friluftskök)
  • Använda engångsgrillar på fast grillplats

Tillåtet (i sammanhållen bebyggelse):

  • Grilla och elda på en fastighets tomt. En fastighetstomt kan vara till exempel en trägårdstomt, innergårdar och gårdar till flerbostadshus.
  • Använda engångsgrillar  

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.