Nu införs eldningsförbud i hela Kronobergs län Foto: Magnus Andersson/TT

Eldningsförbud införs i Kronoberg – brandhelikoptrar stationeras i länet

Publicerad

Det är just nu stor till extremt stor brandrisk i Kronobergs län. Därför införs från och med lördag eldningsförbud i hela Kronobergs län. Samtidigt kommer två brandhelikoptrar att finnas till hands i länet. Så sent som igår brann det i skogen utanför Urshult.

– Vi kommer att ha eldningsförbud från klockan åtta imorgon, lördag, säger Philip Dankmeyer teknik- och sambandsansvarig på länsstyrelsen Kronoberg och som på fredagen suttit i möte med samtliga räddningstjänster i Kronobergs län.

Beslutet fattas av länsstyrelsen i samråd med räddningstjänsterna i länets kommuner. Så sent som igår, torsdag, brann det i skogen i Urshultstrakten.

Extremt stor risk – helikoptrar redo

– FWI, Fire Weather Index visar att vi i länet ligger på en fyra till en femma. Det är bara en liten del av Uppvidinge och Lessebo som har en trea men bara imorgon. Sedan är alla kommuner på en fyra eller femma. Vilket innebär stor till extremt stor risk för brand, säger Philip Dankmeyer.

På grund av läget kommer två brandhelikoptrar att stationeras i länet. Det gäller i nuläget fram till och med den 14 juni.

Brandrisken gått upp och ner

Under veckan har brandrisknivåerna i Kronobergs län växlat. I början av veckan var ett eldningsförbud på gång men så plötsligt ändrades risken.

– Först fick vi indikationer på höga brandrisknivåer inför helgen och var på väg med ett eldningsförbud. Men igår ändrades index och inför helgen såg nivåerna så låga ut att det inte fanns skäl till ett förbud, säger Tomas Carlén brandingejör och räddningstjänsthandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Väderprognosen indikerade regn på lördagen. Men plötsligt ändrade sig prognosen för regn och brandrisken steg igen.

– Så nu ser vi plötsligt ett behov av ett eldningsförbud, säger Tomas Carlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer