Elever på Lars Kaggskolan prisade för miljöfilm

Publicerad

Tre elever på Lars Kaggskolan i Kalmar har vunnit första pris i tävlingen Unga Reportrar för sin film om klimatsmart mat. Elevernas klass får nu 10 000 kronor att göra något kul för.

– Det känns jättekul, säger en förvånad Ammy Björk, som sekunderna innan hon talar med SVT har fått en gigantisk kartongcheck på 10 000 kronor i handen.

Tillsammans med klasskompisarna Karin Martinsson och Fabian Levén i klass NA17G har hon skapat filmen ”Klimatsmart mat” som i konkurrens med 300 bidrag från hela Sverige tog hem första priset i tävlingen Unga Reportrar.

– Vi lade ner nästan två dygn på filmen. Vi kände att det kunde bli riktigt bra, berättar Karin Martinsson.

Filmens tema är som titeln antyder mat, vad man bör äta och när man bör äta det för att minska antalet transporter och gynna lokala producenter.

Motverka hopplöshet

Frida Änghede jobbar på stiftelsen Håll Sverige Rent, som arrangerar tävlingen. Hon berättar att juryn fastnade för den lättsamma tonen i filmen.

– Filmen är väldigt informativ och inspirerande. Den är roligt klippt, enkel och kärnfull.

Enligt Frida Änghede visar undersökningar att många ungdomar känner hopplöshet och uppgivenhet inför miljö- och klimatfrågan.

– Det är övermäktigt. Meningen med den här tävlingen är att ungdomarna ska känna att de också kan påverka och göra skilllnad. Det blir lite av en Greta-effekt, säger Frida Änghede och syftar på den unga klimataktivisten Greta thunberg.

Visas i Svenska Dagbladet

Filmen från Lars Kaggskolan kommer nu att publiceras i Svenska Dagbladets kanaler och går även vidare till en internationell tävling, med bidrag från 34 olika länder. Vinner ungdomarna där kommer filmen att publiceras i alla 34 länder.

Du kan även se filmen här.

Unga Reportrar Magazine

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.