Barnen på Thoren Framtid i Älmhult fick ingen undervisning i geografi på två år. Foto: TT

Eleverna på Thoren Framtid i Älmhult hade inte geografi på två år – skolan hotas med vite

Uppdaterad
Publicerad

Högstadieelever på den privata grundskolan Thoren Framtid i Älmhult har inte undervisats i geografi på två år, enligt en granskning av Skolinspektionen. Det senaste halvåret har eleverna inte heller fått någon undervisning i historia. Nu riskerar skolan vite på 500 000 kronor.

Granskningen av Skolinspektionen, som genomförts genom intervjuer med elever, lärare och personal, visar på allvarliga brister som försvårar förutsättningarna för eleverna att nå målen i skolan.

Det var när eleverna skulle ha nationella prov i geografi i årskurs 9 som skolan upptäckte att undervisningen i geografi uteblivit, de senaste två åren.

”Undervisningen i SO-ämnen, som historia och geografi, samt bild och svenska inte planerats utifrån läroplanen och kursplanerna. I ämnena geografi och historia har inte eleverna fått den minsta föreskrivna undervisningstiden.”, skriver Skolinspektionen i granskningen.

Där står också: ”Elever som går i årskurs 9 bekräftar att de inte har haft undervisning i geografi sedan de gick höstterminen i årskurs 7. Rektorn konstaterar att den senaste betygsättningen i geografi genomfördes höstterminen 2019, när eleverna gick i årskurs 7.”

Tre olika rektorer på ett läsår

Granskningen gjordes i april och då uppgav den nuvarande rektorn att hen inte vet om eleverna kommer att få den garanterade undervisningstiden i SO-ämnena innan de går ut årskurs 9. Rektorn är ny på skolan, och den tredje rektorn som börjat under läsåret.

Alla lärare som intervjuats säger att det inte sker någon uppföljning av den garanterade undervisningstiden och att det inte det finns någon som ser till att undervisningstiden i SO- och NO-ämnen fördelas och genomförs så att eleverna får den garanterade undervisningstiden i ämnena.

En lärare säger att de lärare som undervisat i SO-ämnen främst har haft behörighet i religion och samhällskunskap och att det är därför eleverna fått mest undervisning i de ämnena.

Hotas med vite på 500 000 kronor

Om inte flera allvarliga brister åtgärdas riskerar skolan vite på 500 000 kronor. Enligt beslutet har skolan fram till 16 januari 2023 på sig att vidta åtgärder.

SVT har sökt skolan för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.