”Plakatet” på bilden är en väv som Ebba Hernström gjort. Foto: Ebba Hernström

Elever strejkade för miljön på Öland

Publicerad

Vid lunchtid på fredagen deltog ett 60-tal elever och personal från Capellagården i Vickleby på Öland i den globala manifestationen för klimatet.

– Det känns som ett livsviktigt initiativ som påverkar framtiden. Det är viktigt att stå upp för miljön, säger Ebba Hernström, en av initiativtagarna.

”Fridays For Future”-rörelsen sprider sig över hela världen. Under fredagen strejkade unga på över 1300 platser i nästan hundra länder för klimatet. Alla inspirerade av den unga miljöaktivisten Greta Thunberg som sedan augusti förra året varje fredag strejkar utanför riksdagen i Stockholm för att tvinga Sverige att komma i fas med Parisavtalet.

Uppmana fler att ansluta sig

I samband med strejken utanför Capellagården togs även en bild som publicerades på skolans hemsida och sociala medier för att uppmana fler att ansluta sig till strejken för klimatet. Under fredagen strejkade människor även i Västervik, Oskarshamn, Kalmar, Vimmerby, Växjö, Älmhult och Ljungby.

– När vi är färdiga på Öland ska jag vidare och fortsätta strejka i Älmhult.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elever skolstrejkar för klimatet

Mer i ämnet