Ledningen för Kronoberg Skola har skickat ut en varning till elever och föräldrar. Foto: TT/SVT

Skola varnar – elever uppmanas tafsa på tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Högstadieskolan Kronoberg Skola i Växjö har skickat ut en offentlig varning till elever och föräldrar. Enligt rektorn sprids nu en uppmaning till killar att tafsa på tjejer.

I meddelandet som ska ha spridit sig på sociala medier framgår det enligt skolan att det är fritt fram för alla killar att tafsa på tjejers rumpor utan att de blir sura. Enligt informationen som kommit fram till skolans rektor så ska tafsandet inledas under december.

– Jag tror att det här är ett allmänt uppmanande på Snapchat, nationellt. Vi vet alltså inte var det har startat, utan vi bara snappade upp det, säger Åsa Hässlebro som är rektor på Kronoberg skola.

Hur fick ni reda på det?

– Det var en elev som kom och berättade.

Uppmanar att polisanmäla

Skolans ledning reagerar starkt mot uppmaningen som ska ha spridit sig på Snapchat.

De har informerat skolans elever personligen i klassrummen och skickat ut ett meddelande till föräldrar och personal där de uppmanar till att polisanmäla eventuella sexuella trakasserier och diskutera med barnen om vad som framkommit.

Från eleverna har inte Åsa Hässlebro hört så mycket sedan informationen kommit fram.

– Det har inte varit några större reaktioner till mig i alla fall. Men föräldrar har återkommit och sagt att det är bra att vi reagerar.

Inga andra skolor kontaktade

Kronoberg Skola har ännu inte kontaktat andra skolor angående uppmaningen. Inledningsvis vill de informera sina egna elever om vad uppmaningar som den här kan få för konsekvenser.

– Vi kommer att ha en temadag framöver om ansvar, där vi bakar in sociala medier. Ett ansvar i att även om man inte ser personen kanske man skickar ut något och då måste man kunna stå för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.