Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna har startat upprop mot att glasutbildning i Nybro läggs ner Foto: SVT/ClaryKroon

Elevernas upprop mot att glasutbildning i Nybro läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Den unika glasutbildningen “Design och konstglas” på Riksglasskolan i Nybro läggs ner till hösten. Nu har eleverna på skolan startat ett upprop och hittills har omkring 1600 skrivit på.

– Vi vill påverka Myndigheten för yrkeshögskolan, som tagit beslutet, men också visa att det är många som bryr sig om glasindustri och hantverk, säger Selihom Ifter, som är en av de elever på skolan som tagit initiativ till uppropet. 

På Riksglasskolan i Nybro kan eleverna läsa flera olika grundprogram. De flesta elever som går andra året på grundprogrammen hade planerat att söka till den högre ettåriga yrkeshögskoleutbildningen “Design och konstglas” till hösten. Besvikelsen är nu stor över att den läggs ner. 

– Det vi går nu är grundutbildningen och det är det tredje året som gör att man blir riktigt duktig, säger Alvar Melin som går andra året på grundutbildningen.

”Det slog ned som en bomb”. I klippet ovan kan du höra fler elevröster om nedläggningen.

Uppropet menar att glastraditionen i Sverige är hotad

Ett av skälen till att Myndigheten för yrkeshögskolan valt att inte ge fortsatt klartecken till utbildningen är att skolan inte fyller alla 16 utbildningsplatser. Idag går bara 9 elever på utbildningen. Men att intresset skulle vara svalt håller rektor Urban Lindahl inte med om.

Det finns ingen liknande yrkeshögskoleutbildning i Norden och den har funnits i Nybro i 12 år. Eleverna tror därför att en nedläggning av den högre utbildningen skulle få konsekvenser för hela glastraditionen. 

– Det kommer inte finnas några som kan blåsa glas i framtiden, när de gamla glasblåsarna går i pension. På sikt är det ett hot mot glastraditionen i Sverige, säger Jasmine Sarvesvuori, som också går andra året på grundutbildningen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet