Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleven Foad: ”Nu är det upp till killarna”

Eleven Foad: ”Nu är det upp till killarna”

Uppdaterad
Publicerad

I Lessebo kommun har man gjort en satsning i skolan för att höja pojkars betyg. Det har bland annat inneburit fler muntliga prov och större möjligheter för eleverna att jobba mer enskilt i grupprum.

I många år har betygen hos niondeklassare i Lessebo legat lågt och i den årliga rankingen av skolkommuner (upphörde efter 2021) låg Lessebo notoriskt i botten. Allra sämst har det gått för kommunens killar och därför valde man 2022 att starta ett särskilt riktat arbete för att förbättra pojkars betyg i skolan.

Foad Aubdikatir går i nian på Bikupan i Lessebo. Han kände inte till kommunens satsning, men säger till SVT Nyheter Småland att han märkt att saker och ting har förändrats.

– De försöker hjälpa mig extra mycket och lägger till exempel in en lovskola om man missat för mycket, säger Foad Aubdikatir.

Wilmer Walfridsson är också elev på skolan och han tycker att det är bra att det satsas på killarna.

– Killar kanske inte bryr sig lika mycket, men då försöker ändå lärarna säga att man behöver detta för att få sina betyg, säger Wilmer Walfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.