Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elin Birkerud och hennes Gotlandsruss Mythos körde premiärloppet under jubileumstävlingarna. Hör henne berätta vad som fick henne att falla för ponnytrav i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Elin, 17 gillar farten på travbanan: ”Bara att gasa”

Uppdaterad
Publicerad

Vägen in i travsporten börjar många gånger i unga år med ponnytrav. Under söndagen samlades omkring 90 kuskar, mellan 8 och 25 år från hela södra Sverige, på Kalmartravet för att tävla med Shetlandsponnys och Gotlandsruss.

– Det enda jag kan göra är att gasa så mycket man kan, säger Elin Birkerud, 17 år, som deltar i första loppet under jubileumstävlingarna för Kalmar ponnytrav.

Klubben har nu funnits i 25 år och mår väl, säger ordförande Anna Engström Frick. Men antalet aktiva har inte ökat under åren, utan snarare minskat något:

– Vi har 30 familjer som är medlemmar, och vi kan ju så klart bli fler, säger hon.

Få travbanor i Sverige

Anna Engström Frick är ordförande i Kalmar ponnytrav som nu 25-årsjubilerar.

En orsak till att travintresset inte når fram till den stora grupp unga ridintresserade beror sannolikt på att det finns för få travbanor som den i Kalmar, tror Anna Engström Frick.

– Kanske man skulle möjliggöra att man kan köra trav på andra banor än travbanor. Vi har en travskola här på Kalmartravet men nu startar vi upp en filial också i Växjö. Där finns ingen riktig travbana men ändå en anläggning där man kan ha travskoleverksamhet. Och det tror jag är nyckeln till att öka intresset och vetskapen om ponnytrav, säger hon.

Se Elin Birkerud berätta varför hon älskar ponnytrav och se ett fartfyllt travlopp i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer