Elina Hermansson från Växjö ägnar sig åt judo. En sport som har fått stora problem nu när Folkhälsomyndigheten avråder unga födda före 2005 från att träna och att tävla. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Elinas karriär riskeras när pandemin stoppat all träning

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har gått ut med en rekommendation om att unga födda före år 2005 inte ska träna eller tävla. För Växjö Judoklubb riskerar stoppet att ställa till problem. Nu riskerar klubbarna att tappa sina unga.

– Vi riskerar att tapp en hel generation av utövare. Det blir nästan som att börja om på nytt till våren. Om vi får köra då. Det vet vi ju inte, säger Jonas Ripsäter, tävlingsansvarig och coach för klubben.

Klubbens verksamhet har legat nere i tre veckor. All träning är inställd. Judo är som sport extra utsatt under pandemin eftersom det rör sig om en kontaktsport. Det bygger på att man rör vid varandra.

”Tävlat mycket tidigare!”

Elina Hermansson är född 2005 och hon är en av dem som varken får träna eller tävla och det har påverkat hennes motivation.

– Jag har tävlat väldigt mycket tidigare. Efter ett tag utan var sig träning eller tävling blir det tråkigare och tråkigare. Man orkar till slut inte hålla uppe motivationen, säger Elina Hermanson.

Oro för framtiden

Jonas Ripsäter är en av klubbens eldsjälar. Han har sett många ungdomar passera genom klubben. Nu är han orolig inför framtiden och funderar bland annat på hur länge klubben ska ha råd att ha lokalen kvar. Än vill han dock inte kasta in handduken.

– Förr eller senare måste vi säga upp lokalen om vi inte har någon verksamhet men så långt hoppas jag inte att det ska gå, säger Jonas Ripsäter.

Om Växjö Judoklubb

Växjö Judoklubb bildades år 1966, klubben har i dag 70 medlemmar de flesta är barn. Både nybörjare och lite äldre barn som har valt att fortsätta. Även vuxna är med i klubben och tränar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.