Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Jonas Hernborg, vd Elitfönster, varför varslet är nödvändigt. Foto: SVT

Elitfönster varslar ytterligare 165 anställda – ”Tråkigt men nödvändigt”

Uppdaterad
Publicerad

Fönsterföretaget Elitfönster varslar 165 medarbetare om uppsägning och nu inleds förhandlingar med facket. Varslet gäller 40 tjänstemän och 125 kollektivanställda och omfattar medarbetare i Vetlanda, Lenhovda och Växjö.

– Väldigt tråkigt att ge detta besked idag men det är en nödvändig åtgärd för att anpassa verksamheten till det rådande marknadsläget, säger Jonas Hernborg, vd Elitfönster.

Under onsdagen nåddes medarbetarna av beskedet om varsel som träder i kraft om fyra månader. Parterna går nu in i fackliga förhandlingar.

– Vi vill mildra effekterna av det här och vi ska nu titta på de berörda anställdas avtal och försöka hitta andra lösningar som pensionsavgångar eller liknande, säger Jonas Hernborg.

Så sent som i vintras varslades nära 50 personer om uppsägning. Nu varslas ytterligare 165 anställda på Elitfönster. Foto: Elitfönster

Vetlanda och Lenhovda värst drabbade

Bostadsmarknaden och byggbranschen går på sparlåga och det har inneburit en minskad orderingång för företaget och det ska vara orsaken till beslutet om varsel, enligt företagsledningen.

Varslet gäller 40 tjänstemän och 125 kollektivanställda i Växjö, Vetlanda och Lenhovda.

– Det gäller 72 kollektivanställda i Vetlanda och 53 i Lenhovda. Tjänstemännen är utspridda mellan de tre orterna, säger Jonas Hernborg.

I december 2022 varslade företaget 45 anställda om uppsägning, varav 25 i Vetlanda och 20 i Lenhovda. Företaget har cirka 950 anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.