Linda Wijkström, generalsekreterare i Elitfotboll dam Foto: TT/Bildbyrån

Elitfotboll Dam tror inte på paketförsäljning av medierättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Enligt marknadsansvarige Frida Andersson, Växjö DFF borde Svenska fotbollförbundet (SvFF) ta tillbaka rollen som försäljare av medierättigheterna till TV-bolagen och mediehusen. Och föreslår att damer och herrarnas rättigheter skulle säljas i paket där SvFF och utifrån det fördelar pengarna.

– Jag tror inte det skulle bli någon skillnad vad aktörerna skulle betala om Svenska fotbollförbundet (SvFF) skulle ta över igen, vi blir ju inte starkare för SvFF skulle paketera in oss någonstanns. Vi vill ju ha en aktör som verkligen vill satsa på damallsvenskan, säger Linda Wijkström generalsekreterare, Elitfotboll Dam (EFD)

Egen kanal

EFD hade ett långt avtal med TV-4 sport som gick ut 2015 där alla matcher i damallsvenskan producerades. Kanalen ville fortsätta men inte betala längre och hade enligt Linda Wijkström ingen tydlig bild över hur damallsvenskan skulle visa. EFD startade därför en egen kanal, Damallsvenskan TV, som man utvecklat under de två senaste åren.

– Vi tog beslutet att bygga upp Damallsvenskan TV som är vår egen kanal där vi producerar matcher och säljer klipp. Man behöver kunna sprida highlights och mål för att skapa ett större intresse. Och damfotbollen växer, vi är idag den fjärde största ligan som exponeras när det gäller traditionell tv.

Men behöver ni inte öka takten för att exemplevis få upp spelarlönerna?

– Självklart ser vi att vi behöver fler finansiärer in. Vi vill ju också ha en aktör som verkligen vill satsa på damallsvenskan, Men om pengar kommer in är det viktigt att säga att man inte bör använda pengarna till att höja spelarlöner. Dom måste gå till organisationen och utveckling av klubbarna i första hand. Det är där allt börjar, annars blir det för kortsiktigt.

Tänker du att damerna ska vara nöjda med sina löner?

– Nej, jag tycker inte att tjejerna skall ha låga löner, men i första hand gäller det att göra skillnaderna mindre så de med sämst lön får upp sina löner. Sen bör man ju veta att sponsorerna skulle bli färre om pengarna användes till att höja spelarlönerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.