Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företaget kräver en förklaring och lösningar på situationen av politikerna. Hör Jens Olson, vd på Lessebro paper berätta mer i klippet.

Elpriset stoppar pappersproduktionen i Lessebo

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag gör Lessebo Paper en bedömning om de tillfälligt ska stoppa sin pappersproduktion med anledning av det skenande elpriset. Under onsdagen stod brukets pappersmaskiner still.

På det gamla bruket i den södra delen av Småland produceras över 100 färgade nyanser av papper för skriv- och tryckändamål samt förpackning. Mycket har hittills exporterats vidare till kunder i Europa. Bruket, med 110 anställda, tar nu dagliga beslut om produktionen utifrån var elpriserna hamnar.

– Det är en stor frustration. Mycket i en verksamhet kan man påverka, det här är en faktor som vi inte kan påverka. Vi är fullständigt i händerna på någon annan, säger Jens Olson som är vd på Lessebo paper.

Kräver åtgärder

Nu kräver bruken att politiker och regering lämnar besked om åtgärder.

– Det vi förväntar oss är att våra politiker ska ta ett ansvar och komma med en förklaring och lösning på hur vi ska hantera den här situationen, säger Jens Olson. 

Vad ser du för politiska lösningar?

– Det jag kortsiktigt kan se är att de nätavgifter som vi redan har betalat in till staten bör betalas tillbaka till företagen omgående. Detta för att vi som har en väldigt tung elkonsumtion ska ha möjlighet att harmonisera våra priser ut till våra kunder, säger Jens Olson som är vd på Lessebo paper.

På torsdagen tog företaget beslutet att köra på de kommande 24 timmarna då spotpriset för el låg under smärtgränsen, ett nytt beslut ska tas igen på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.