För konstnären Mats Tidek från Kalmar lever minnet av Elvis kvar. Foto: Julia Lindström/TT

”Han är liksom soundtracket i mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 40 år sedan Elvis Presley, eller ”the King”, dog i Memphis, Tennessee i USA. Men för konstnären Mats Tidek från Kalmar kommer minnet av Elvis leva kvar länge till.

– Jag vet inte hur många timmar om dagen jag lyssnar på honom. Han finns alltid med mig, han är liksom soundtracket i mitt liv. Han är en källa till glädje och mening i mitt liv kan man säga, säger Mats Tidek.

Konstnären och poeten Mats Tidek sysslar till vardags med abstrakt fotokonst i färg. Han har haft ett 40-tal utställningar de senaste 25 åren och fått flera stipendier från bland annat Kalmar kommun och Kalmar konstmuseum.

Men 1995, året då Elvis skulle fyllt 60 år, ville han testa något nytt. Han började sätta ihop en utställning med popkonst, där han gjorde om gamla fotografier av Elvis. Genom att leka med skärpa och färg kunde han få fram nya uttryck i gamla klassiska bilder.

– Jag skulle inte vara motiverad att göra annan popkonst, men just eftersom det är min idol så känns det roligt och stimulerande att kunna ge något tillbaka.

TV: Se hela inslaget här

Foto: Julia Lindström/SVT

Tar fram utställningen på nytt

Nu sitter bilderna uppe igen i Mats ateljé i Kalmar. Han plockar fram dem så fort det finns något med Elvis att uppmärksamma.

Mats började lyssna på Elvis i vuxen ålder och tycker att musiken var som bäst åren innan han dog.

– Jag gillar honom bäst på 70-talet när han var mognare och lite sårad. Då fick han den där kraften, smärtan och sorgen, samtidigt som livsruset fanns kvar från hans ungdom. Det blev väldigt intressant och det är en stor konst när det smältes ihop och det blev väldigt känslomässigt laddat.

För Mats Tidek kommer Elvis alltid att leva kvar, inte bara genom konsten utan även som en vän genom musiken.

– Man känner att man är med honom där i ögonblicket när han sjunger om sitt liv. Det är en unik kvalité som finns hos Elvis.

Foto: Julia Lindström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.