Emelie Petersson är uppvuxen på Öland, men bor nu i Ideboås i Uppvidinge kommun. Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Emelie vann internationell fototävling

Publicerad

Emelie Petersson skickade in tre bilder till internationella tävlingen, och glömde bort det. Inte förrän långt senare hörde hon från en bekant att hon hade vunnit hela tävlingen.

– Det var fantastiskt kul. Det var ju så många andra jättefina bidrag, säger Emelie Petersson.

Den vinnande bilden är på Gettlinge gravfält i Södra Möckleby på Öland, en tidig höstmorgon.

Tävlingen hette Baltic Sea World Heritage photo contest, och Emelie Petersson mottog sitt pris i Mörbylånga i torsdags. Priset bestod av diplom, och lokalproducerad honung, senap och te, samt en bricka med Eketorps borg som motiv.

Bildens bakgrund

– En fredagskväll var jag var på väg hem till mina föräldrar. Det var rejäl dimma, och jag såg gravfältet och tänkte ”Det kan bli en snygg bild om jag går upp tidigt imorgon bitti”.

Sagt och gjort gick Emelie Petersson upp i ottan, och tog bilden som kom att bli internationellt erkänd.

– Jag tycker det är bra att vi lyfter världsarven. Vi har de till låns till nästa generation, så det är viktigt att vi bevarar dem.

Baltic Sea World Heritage photo contest

Fototävlingen var öppen under sensommaren och hösten 2019 av DUNC (Development of UNESCO Natrural and Cultural assets). Syftet var att lyfta världsarv i Östersjö-området.

Vinnaren utsågs i början av 2020, men på grund av pandemin försenades prisutdelningen till torsdag den 17 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.