Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Allt började i slutet av åttan när en stor del av personalen slutade, säger Emma Österlund. Foto: Diba Dehnad/SVT

Emma gick på kaosskolan Thoren Framtid i Älmhult: ”Inte lärt mig om andra världskriget”

Uppdaterad
Publicerad

Obehöriga lärare, obefintlig undervisning och eget ansvar – ungefär så sammanfattar Emma Österlund slutet av högstadietiden på Thoren Framtid i Älmhult, som i slutet av 2022 fick hård kritik av Skolinspektionen.

Skolan lovade moderna läromedel och god förberedelse inför framtida studier. Men så blev det inte. I alla fall inte för Emma Österlund som gick ut nian 2022. Hon beskriver sista året på skolan som kaotiskt.

– Allt började i slutet av åttan när en stor del av personalen slutade, säger hon.

Fick lära sig kurser på egen hand

Samtidigt som skolan anställt fyra nya rektorer på ett år så tvingades skolan även anställa obehöriga lärare som i flera fall inte hade kunskap i att undervisa i vissa ämnen. Detta resulterade i att högstadieeleverna inte fick någon undervisning i geografi på två år och inte heller historia på ett halvår.

– Vi fick reda på att vi skulle ha nationellt prov i geografi helt plötsligt och då fick vi lära oss ett helt ämne på två veckor, helt på egen hand, säger Emma Österlund.

Oroad inför gymnasiet

Emma beskriver veckorna som stressiga trots att det för hennes del gick bra. Däremot känner hon sig oroad inför gymnasiet där hon ska läsa naturkunskap.

– Vi har inte labbat något alls under hela högstadiet, det måste jag egentligen kunna inför gymnasiet. Jag har heller inte lärt mig något alls om andra världskriget. Det känns inte alls bra, säger Emma Österlund.

SVT Nyheter har sökt ledningen för Thoren Framtid för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.