Genrebild. Hönorna på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: TT

Äldreboende ska få egna hönor efter medborgarförslag

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldreboende i Vissfjärda ska få egna hönor. Detta efter att Emmaboda kommun sagt ja till ett medborgarförslag som skickats in av en anställd på boendet.

I ett medborgarförslag till Emmaboda kommun önskade en av de anställda på ett äldreboende i Vissefjärda att de boende ”skulle få tillgång till en grillplats samt några höns och en tupp.” Förslagsställaren menade att detta skulle förgylla tillvaron för de äldre och på senaste kommunfullmäktige sa Emmaboda kommun ja till förslaget.

– Det kommer att bli ett trevligt tillskott till boendet. Många är väldigt glada och positiva till beslutet, säger Matilda Erlandsson, vikarierande enhetschef på äldreboendet i Vissefjärda.

Emmaboda

Matilda Erlandsson tror att hönorna kommer att hjälpa både boende och anställda på flera sätt.

– Flera av de som bor här har haft djur hemma där de bott innan och i sin uppväxt. Därför tror jag att det kan vara bra, och dessutom kanske vi kommer att kunna få ägg, säger Matilda Erlandsson.

Kan dröja innan hönorna kommer

Det är ännu inte helt klart när hönorna tar plats på boendet i Vissefjärda. Politikerna sa beslutade om förslaget trots att tekniska förvaltningen menar att det kan bli svårt att hitta tid att bygga en hönsgård och att att djuren kan ställa till problem för boendets gräsklippning, som utförs av en robotgräsklippare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet