Pjäs gör satir över kontrollerad kultur

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på lördagen utspelade sig en annorlunda presskonferens på 23 platser i Sverige. Det handlade om nobelpristagaren Harold Pinters pjäs Presskonferensen. Bland annat visades föreställningen vid Speakers Corner i Växjö och på Larmtorgets scen i Kalmar.

– Det är ett gemensamt uppror av olika teatrar runt om i Sverige. Kulturen är ju intressant för mer totalitära makthavare. Då är det ju skitviktigt att behålla det fria ordet och den fria konsten fri, säger Anna Hammarstedt Ölands dramatiska teater.

Satir av kontrollerad kultur

Presskonferensen är en satir över ett samhälle där kulturen kontrolleras och styrs uppifrån. Huvudperson är en nytillträdd kulturminister som tidigare varit chef för säkerhetspolisen. Han ser inte hur de båda uppgifterna skiljer sig åt.

Allt för honom handlar om att kontrollera människors tankar och känslor. Ministern intervjuas inför öppen ridå. Och samtal förs efteråt med publik och press.

”Vill inte höra kritiska röster”

”Kritiska röster är bra men vi vill inte höra dom här på våra gator och torg” dånar den nytillträdda kulturministern på Larmtorget i Kalmar.

– Det handlar ju om att få upp kulturen som en valfråga, och sedan är det ju alltid kul att göra gatuteater, säger Peter Bergared frilansande skådespelare som spelar rollen som kulturminister.

Föreställningen är ett initiativ från Teater Halland regisserad av Anna Sjövall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.