Halsbandsparakiten är en grön papegojfågel som vanligtvis trivs i varmare klimat. Foto: Helena Paulsson / TT

Ovanlig papegoja synlig igen: ”Den hojtade och jagade kråka”

Publicerad

Kent Bökelund satt vid sommarstugan i Söderåkra när en papegoja plötsligt dök. Den jagade bort en kråka och slog sig ner i Kents björk. En fågelsexpert tror nu att det rör sig om tamfågeln halsbandsparakit och att det exemplar Kent Bökelund såg är samma fågel som sågs på Öland 2020.

Det var under onsdagskvällen Kent Bökelund hörde ett märkligt ljud från himlen när han satt vid sommarstugan i Söderåkra.

– Först hörde jag ljudet och sen såg jag en konstig fågel som flög förbi. Den hojtade när den flög fram och sedan satte den sig i vår björk. Den flyttade sig mellan trädtopparna och jagade bort en kråka, säger Kent Bökelund.

Torsås

Samma art sågs på Öland 2020

Tamfågeln papegojan halsbandsparakit har setts vid ett flertal tillfällen på Öland och i Blekinge län. Redan 2020 berättade SVT Nyheter Småland om att just en halsbandsparakit setts på Öland, bland annat i Kastlösa.

Anders Collin, ordförande i Ölands ornitologförening tror att det är samma fågel som sågs på Öland 2020 som nu setts i Söderåkra.

– Det är väldigt stor sannolikhet att det är samma fågel som var här på Öland, säger Anders Collin.

Populationer har bildats i England och Tyskland

Papegojan halsbandsparakit finns inte i det vilda i Sverige. Den har dock fått ett starkt fäste i andra delar av Europa. När familjerna till tamfåglarna inte vill ha dem, släpps de ut och fåglarna bildar då egna populationer.

– Jag vet att det har bildats populationer i England, Nederländerna, Belgien och delar av Tyskland. Men det finns ingenting sånt här i Sverige, säger Anders Collin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsås

Mer i ämnet