Miljon i vite för Växjö kommun Foto: Janerik Henriksson / TT /

En miljon kronor i vite om inte Bergundaskolan blir bättre

Publicerad

Skolinspektionen kritiserar situationen på Bergundaskolans högstadium. Växjö kommun, som är huvudman, måste betala ett vite på 1 miljon kronor om inte problemen rättas till.

Kritiken gäller dels brister i studieron – det är stökigt på lektionerna i vissa klasser. Det bekräftas av elever, lärare och rektor och förklaras bland annat med att det är för stor omsättning på lärare. Det har också varit många rektorsbyten de senaste åren, som från lärarhåll beskrivs som ”turbulenta”.

Görs för lite mot rasism

Dessutom får skolan kritik för att inte tillräckligt mycket görs för att förhindra rasism och uppdelning mellan elever med utländsk bakgrund och elever med svensk bakgrund.

Intervjuade högstadieelever säger att det finns problem med rasism på skolan. Det har ritats hakkors på väggarna. Det har också funnits en hatsida som skapades på sociala medier med ett rasistiskt innehåll som var kopplat till elever på skolan. Sidan är nu borttagen.

Segregerad skola

Lärarna bekräftar att man inte lagt tillräckligt mycket tid på värdegrundsarbetet. Rektorn säger till Skolinspektionen att Bergundaskolan är en väldigt segregerad skola.

En del brister har rättats till efter Skolinspektionens förra besök. Det gäller bland annat extra anpassningar till elever med särskilda behov.

Men deadline för de problem som inte fixats till och som Skolinspektionen bedömer som ”allvarliga” är den 2 oktober. Annars riskerar Växjö kommun att få betala en miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.