Stefan Olsson från Energikontor Sydost tycker att kommuner borde se energismarta hus som en investering. Foto: SVT

Mönsterås i framkant när energismarta hus byggs

Uppdaterad
Publicerad

Mönsterås kommun har börjat tänka om vid nybyggnationer och satsar på energismarta byggnader. Det är både miljövänligt och ekonomiskt, menar Stefan Olsson från Energikontor Sydost som tror att fler kommuner kommer att ta efter.

Energikontor sydost är en icke vinstdrivande organisation som finansieras med EU-medel och svenska myndigheter. Framförallt arbetar de med energieffektivisering och hållbar utveckling och projektledaren Stefan Olsson på Energikontor sydost menar att Mönsterås, som nu byggt en förskola med passivhusteknik, är ett föredöme vad det gäller klimatsmart byggande.

– Det är hedervärt av Mönsterås att ligga i framkant här och visa på att det verkligen går, säger Stefan Olsson som är projektledare på Energikontor Sydost i Växjö.

Energismart Sverige

Enligt Stefan Olsson ligger Mönsterås lite före andra kommuner, då man redan börjat bygga energismarta byggnader. Men han menar att även fler kommuner tittar på hur man kan effektivisera energianvändningen efter att riksdagen satt upp ett mål om att alla hus ska dra hälften så mycket energi 2050 som de drog 1995.

–Det pågår ett stort arbete i Sverige med att minska energianvändningen i hela bebyggelsen och då är ett viktigt agerande att alla nya hus som byggs måste bli väldigt mycket bättre än de befintliga. Ett sätt att göra det är att bygga enligt den så kallade passivhus-modellen, säger han.

Passivhus

Passivhus-modellen är ett begrepp för hus som byggs med bland annat mer isolering, samt med bättre fönster och värmeåtergivning för att minska värmeförlusterna. 

– Såna hus blir så pass energisnåla så att man inte behöver bygga in värmesystem i dem utan det räcker med att vi bor i dem. När vi kokar havregrynsgröt på morgonen eller tittar på tv blir det spillvärme över, som räcker för att hålla huset varmt i normalfallet, säger Stefan Olsson.

En investering

Stefan Olsson tycker det är bra att kommuner, som Mönsterås, satsar på energismarta nybyggen, då de både skonar miljön och är en god ekonomisk investering.

– Investeringskostnaderna kan bli lite högre, men det handlar om enstaka procent. Men livscykelkostnaderna, alltså den totala kostnaden för hela livslängden, blir lägre, säger han.

Stor utmaning

Men för att kommuner ska kunna bli energismarta i hela bebyggelsen krävs att man även ser över hus som redan byggts.

– Av de husen som kommer att finns 2050 finns 85 procent redan, det vill säga att vi måste jobba väldigt mycket med de befintliga husen. Där är den riktigt stora utmaningen, att när man renoverar dem se till så att de också är energieffektiva och få ner energianvändningen, säger Stefan Olsson. 

Energikontor Sydost

Energikontor Sydost AB ägs av föreningen Energikontor Sydost som är ett samarbete mellan kommuner, regionförbund och landsting i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. De arbetar gemensamt för att effektivisera energianvändningen i olika sektorer i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.