Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patric Enqvist, enhetschef för allaktivitetshuset Fabriken och Anna Mellerud, litteraturutvecklare är glada att kunna erbjuda sommarjobb med bokläsning Foto: Farhad Khalili/SVT

Bokläsning som sommarjobb i Vimmerby

Publicerad
När beskedet kom om att Astrid Lindgrens värld stänger för säsongen blev det starten på en helt ny satsning i Vimmerby. 45 ungdomar kommer få chansen att sommarjobba med att läsa böcker.

Det var Patric Enqvist och hans kollegor på allaktivitetshuset Fabriken i Vimmerby som kom på idén att erbjuda ungdomar ett sommarjobb med koppling till böcker.

Litteraturutvecklaren Anna Mellergård tyckte att det var ett strålande förslag och på bara några dagar var konceptet klart.

– De ska inte bara läsa böcker, säger Anna Mellergård.

Riktar sig till alla ungdomar

Alla som bor i kommunen och är födda mellan 2002 och 2004 kan söka. Sista ansökningsdagen är den 3 juli. Ungdomar som skulle ha jobbat på Astrid Lindgrens värld i sommar har inte någon förtur.

– Vi riktar oss till alla. Men stängningen blev den utlösande faktorn när vi såg att många ungdomar förlorade sina sommarjobb, säger Patrik Engquist. enhetschef för allaktivitetshuset Fabriken.

Det kommer bli först till kvarn, de som är snabbast på att söka har störst chans att få ett jobb.

Läsa boken för ett barn

Anna Mellergård betonar att jobbet inte bara går ut på att läsa böcker, uppgiften är större än så.

– De får välja böcker för olika åldersgrupper. De ska första läsa boken och sedan ska de hitta någon som är 6-7 år, läsa boken för barnen och få en spontan reaktion. Därefter ska de skriva en kort och upplysande recension, säger Anna Mellergård.

Hon är glad över att det har gått att få till en lösning så snabbt.

– Det brukar oftast vara långa processer inom kommunen men ibland går det att lösa saker snabbt när vi gör det här tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer