Högre ersättning till gravida är en fråga för staten – inte arbetsgivarna – att lösa. Det menar Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR. Foto: SKR, Jessica Gow / TT

Tusenlappar till gravida på förhandlingsbordet – men arbetsgivarna säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Gravida som får förbud mot att arbeta på grund risk för covid på arbetsplatsen blir påverkade ekonomiskt. Nu kräver offentlighetsanställda ersättning, men arbetsgivaren har redan sagt nej.

– Det är helt orimligt, säger Svante Uhlin, ombudsman på Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR)

Om det finns risk att smittas av covid kan gravida anställda få förbud mot att arbeta – om hon är vaccinerad har ingen betydelse. SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att tusentals gravida har fått gå hem med graviditetspenning, varje månad sedan reglerna infördes.

En av dem som skickas hem är Therese som jobbar på en kommun i Småland, vilket SVT skrivit om tidigare. Fackförbund har berättat för SVT hur gravida sjuksköterskor och lärare skickats hem, utan att alternativa arbetsuppgifter utretts ordentligt.

Graviditetspenning ligger på 80 procent av lönen, upp till ett tak motsvarande en månadslön på ca 30 000. För anställda inom LO-förbunden kan gravida få en ersättning från den så kallade avtalsgruppsjukförsäkringen som täcker en del av inkomstbortfallet. Det förhandlade LO och Svenskt näringsliv fram redan i juni.

Men detta gäller alltså inte kvinnor anställda inom kommuner och regioner.

Säger nej

Nu kräver de Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR) att till exempel gravida skjuksköterskor och lärare också ska få ersättning från försäkringen. Men under förhandlingar med Sveriges kommuner och regioner (SKR) i början av oktober sade arbetsgivarna blankt nej.

– Vi har stor förståelse för att gravida medarbetare som förbjudits att arbeta har lidit ekonomisk skada. Vi tycker det är rimligt att se över. Men det är en fråga för staten att göra, inte parterna, säger förhandlingschefen Jeanette Hedberg på SKR.

”Hjältarna i vården”

Det sista ordet är inte sagt, i början av november ska SKR och OFR mötas för att diskutera frågan på nytt. Men som det ser ut i dag är parterna långt i från varandra.

– Under hela pandemin har vi pratat om hjältarna i vården, och staten har gått in och kompenserat kommunerna och regionerna för merkostnader. Att de yrkesgrupper som har störst risk för smittan inte ska kunna få den här ekonomiska kompensationen, vi förstår det överhuvudtaget inte, säger Svante Uhlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.