Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jens Odevall, kommunchef på Borgholms kommun, om varför inte planerna om en livräddningsverksamhet blev av. Foto: Jesper Johansson/SVT

Ett år senare – fortfarande inga livräddare på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren fylls Ölands och Kalmar läns stränder av människor som vill bada, men trots folkmassorna finns det inte en enda strand som är bevakad av badvakter eller livräddare. För ett år sedan beslutade Borgholms kommun att starta upp en livräddningsverksamhet i Köpingsvik – men ett år senare finns det fortfarande inga livräddare på plats.

Under förra året omkom fyra personer i Kalmar län och man hade även flera drunkningstillbud – men det var först på Kalmar simsällskaps initiativ som Borgholms kommun diskuterade en potentiell livräddningsverksamhet i Köpingsvik.

Trots att det under 2021 beslutades att bygga två livräddningstorn i Köpingsvik, som skulle bemannas av Kalmar simsällskap, har varken några torn eller livräddare synts till på stranden ett år senare.

– Vi hade en dialog med Kalmar simsällskap om att hitta en bemanning, och då behövs det en volym på antalet som bemannar upp de här tornen under ett antal veckor på sommaren, och det hade varit önskvärt att vi hittat hem där, säger Jens Odevall, kommunchef på Borgholms kommun.

”Kan komma bli verklighet till nästa år”

Just nu har parterna inte någon kontakt med varandra, men Borgholms kommun är ändå hoppfulla om att en livräddningsverksamhet kan bli verklighet i framtiden.

– Här bor det knappt 11 000 personer året om, och vi har massor med saker att sköta om, så vi är helt beroende av ett aktivt föreningsliv, företagare och näringsliv. Vi brukar kunna lösa det mesta tillsammans med dem, men det gäller att vi fortsatt har en bra kontakt med föreningslivet, så kan det komma bli verklighet till nästa år, säger Jens Odevall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borgholm

Mer i ämnet