Pontus Ljungberg bredvid en utav målningarna som ställs ut. Foto: SVT

Unik konstutställning av akvareller i Ljungby

Publicerad

Just nu pågår en unik konstutställning av Gunnar Widforss akvareller på Ljungbergmuseet i Ljungby. Bland annat visas verket ”Grand Canyon” för första gången någonsin offentligt.

Akvarellmålaren Gunnar Widforss föddes 1879 i Stockholm, han utbildade sig till dekorationsmålare på Tekniska skolan i Stockholm som motsvarar dagens konstfack. När han var 41 år lämnade han Sverige för en flytt till Amerika och bodde där resten av sitt liv.

Lyckad karriär

Det var hans målningar av nationalparker och framför allt Grand Canyon som gjorde exil-svensken till en uppskattad konstnär i USA och Arizona.

– Han spenderade mycket tid i vildmarken och avbildade bland annat de gigantiska träden i Redwood som ligger i Californien. Att han avbildade den storslagna naturen bidrog till att han gjorde sig ett namn inom konstvärlden i USA, säger Pontus Ljungberg som är museichef på Ljungbergsmuseet i Ljungby.

Varför blev han aldrig känd i Sverige?

– Han hamnade i en skarv mellan två olika konstriktningar och ansågs vara omodern. Att han lämnade Sverige för en flytt till USA gjorde ju sitt och han glömdes bort här helt enkelt, säger Pontus Ljungberg.

”Given plats i den svenska konsthistorien”

Nu hoppas museichefen att utställningen i Ljungby ska bidra till att fler ska få upp ögonen för den forne svenske konstnärens verk.

– Det vore spännande att se en uppföljning på denna utställning ifrån någon större institution där man har resurser för det finns väldigt många bilder kvar i USA. För han har en given plats i den svenska konsthistorien och inte bara i den amerikanska.

Gunnar Widforss akvarellmålningar finns att beskåda på Ljungbergsmuseet fram till den 16:e september i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer