Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon listar statsvetaren Erik Wångmar tre anledningar som talar emot kommunsammanslagningar. Foto: Ida Anderssson

Experten förklarar: För- och nackdelarna med sammanslagning av små kommuner

Publicerad

Att små kommuner går samman till en kommun är inget nytt, men det var 50 år sedan det hände sist. Vilka är fördelarna och nackdelarna? SVT träffade en expert inom området för att reda ut det.

Många kommuner kämpar med svag ekonomi och en minskande befolkningen. En av dem är Högsby kommun, och frågan om kommunsammanslagningar har flera gånger varit uppe på bordet.

Senast lyftes frågan när Liberalernas Jonatan Lilja förslog en nedläggning av Högsby. Statsvetare Erik Wångmar – som gjort flera studier om just kommunsammanslagningar – är dock tveksam till förslaget, och han är inte förvånad över att det kommer från just Liberalerna.

– Att förslaget kommer från Liberalerna är inte särskilt ologiskt då det är ett parti som har väldigt svag förankring på landsbygden. Men innan man kommer med sådant förslag ska man ha mer ingående kunskaper om de konsekvenser som en kommunsammanslagning får.

”Inte så konstruktivt”

Liberalernas Jonatan Lilja förslår att Högsby kommun ska läggas ner som egen kommun och ingå i Oskarshamn eller Mönsterås kommun.

– Att rikta in sig på en enskild kommun är inte så konstruktiv, kanske man ska tänka generellt, säger Erik Wångmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nackdelarna är fler än fördelarna anser Högsbys starke man Per Gröön (C), kommunstyrelsens ordförande. ”Vi kämpar på ett tag till”, säger han. Foto: Hamed Ubaidi

Motsatt effekt

Erik Wångmar säger att kommunsammanslagningar historisk varit en dålig affär för de mindre kommunerna, då det ofta resulterat i höjda skatter och sämre service på landsbygden.

– Man trodde att det skulle bli billigare för skattebetalarna att bo i en större kommun, men det resulterade i motsatt effekt, säger han.

I videon berättar Erik Wångmar mer om för-och nackdelar med kommunsammanslagningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.