– När man äter mindre kalorier än vad man gör av med, så går man ner i vikt. Svårare än så behöver det inte vara, det säger Anna Blücher som är lektor vid Institutionen för kemi och biomedicin på Linnéuniversitet.
Flera dieter går ut på att helt ta bort vissa livsmedel, till exempel pasta och bröd. Men kroppen behöver de fibrer som finns i livsmedlen.
– Om fibrerna går bort, så finns risk för att man inte får i sig de fibrer som är mycket viktiga för tarmfloran, och i förlängningen för hela kroppens funktion, säger Anna Blücher.
Gör matsmältningen effektiv
Fibrer hjälper till att förkorta tiden som maten behöver för att passera genom tarmarna, och de stimulerar även tarmrörelserna och gör matsmältningen mer effektiv.
– När man går ner i vikt genom att drastiskt dra ner på kolhydraterna, så måste kroppen själv bilda glukos, så kallade ketonkroppar. Kroppen har förmågan att klara av det, men än så länge vet vi inte säkert om det är så bra i längden att göra så, säger Anna Blücher.
Än så länge finns det alltså inga färdiga forskningsresultat i ämnet, men om man ska tro på de senaste årens forskning inom området, så kommer rågbröd att göra oss mättare än salladen, och brödet kommer också att hjälpa till att förebygga många sjukdomar.
Här finns bra kostfibrer
- PEKTIN: Pektin finns i växtens cellväggar och det håller samman växtcellerna. Det finns i exempelvis äpplen, apelsiner och krusbär. Pektin används dessutom som tillsats i marmelad, fruktkrämer och mjölkprodukter då det fungerar som förtjockningsmedel.
- FRUKTANER: Exempel på livsmedel med fruktaner är: lök, vitlök, purjolök, sparris, jordärtskockor, kronärtskockor och banan.
- CELLULOSA: Är ett strukturämne som finns i cellväggarna på alla växter. Vetekli är särskilt rikt på cellulosa.
- LIGNIN: Är ett strukturämne i bland annat vete, korn och skalet på råg.
- BETA-GLUKANER: Finns i spannmål som korn och havre.
- ARABINOXYLANER: Den viktigaste kostfibern i råg, men finns också i korn och vete.