Kvinnan har varit sjukskriven på heltid i flera år, men under sommarperioderna har hon hängt med sin bror som har en ambulerande matservering.
– Mest för den sociala samvaron, förklarade hon. Inte för att arbeta.
Men hon har trots detta varit inskriven i broderns personalliggare och flera dagar har hon – enligt liggaren – arbetat upp till 15 timmar i sträck.
”Har arbetsförmåga”
Försäkringskassan trodde inte på hennes förklaring, utan menade att hon faktiskt visade att hon hade arbetsförmåga. I alla fall på sommaren. Då skulle hon heller inte ha rätt till hel sjukersättning.
I maj förra året krävde F-kassan därför att hon betalade tillbaka sammanlagt 778 720 kronor som hon fått för mycket i bostadstillägg och sjukersättning.
Men kvinnan överklagade till förvaltningsrätten, som gav henne rätt. Kvinnan har nog hjälpt sin bror i någon mån, skriver förvaltningsrätten, men inte mer än vad som är tillåtet för att få hel sjukersättning.
Kammarrätten får avgöra
Hon behöver alltså inte betala tillbaka pengarna och kan även i fortsättning få hel sjukersättning, menar förvaltningsrätten.
Frågan har nu hamnat i allra högsta instans, kammarrätten, dit F-kassan överklagat beslutet. Varför kan kvinnan arbeta heltid på sommaren, men inte resten av året? undrar försäkringskassan och vill nu att kammarrätten avgör ärendet.