Som fritidshusägare i Borgholm tillhör de den kategori av människor som kommunen är intresserad av. De älskar sitt Öland och tillbringar månader i sin öländska stuga. Men att bo permanent i fritidshuset är inte aktullet för makarna Karin Lennmor-Nilsson och Jonas Nilsson, än i alla fall. Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Borgholms kommun hoppas på fler permanentboende

Uppdaterad
Publicerad

Bo i sommarstugan, på Öland. På riktigt. Ja, drömmen finns hos en hel del av de tusentals fritidshusägare som finns i Borgholms kommun. Det visar en enkät som kommunen nyligen gjort.

I enkäten som besvarats av 2 323 fritidshusägare finns det intresse att faktiskt flytta till Borgholm. Nära hundra säger att de kommer att göra det inom fem år.

Nära fem procent av de som svarade sa att de absolut kommer att flytta till Borgholm inom de närmsta åren. Och fler invånare betyder mer pengar i kommunens kassa.

– Folk märker att det är möjligt att bo och arbeta här, säger Ilko Corkovic (S) som är kommunalråd i Borgholm.

Intresset kan ha växt

I Borgholms kommun finns det fler fritidshus än det finns permanentbostäder. Och från kommunens sida finns ett intresse för att Borgholm ska växa.

Många av fritidshusägarna har tillbringat mer tid i Borgholm sedan pandemin bröt ut och genom det har kanske ett större intresse fötts för att tillbringa längre tid i Borgholm.

– Under pandemin har det lyst i fönster som det inte brukat lysa i annars, säger Ilko Corkovic (S).

Skatten ett hinder

Men det finns hinder på vägen för att bosätta sig i Borgholm permanent. Makarna Karin Lennmor Nilsson och Jonas Nilsson som bott åtta månader i Borgholm, älskar sin stuga och räknar med att tillbringa ännu mer tid där.

Men att flytta från Stockholm till Borgholm permanent är inte akutellt.

– Nej, det handlar om att kommunalskatten här är mycket högre än i Stockholm, så vi kommer fortsätta vara skrivna i Stockholm men tillbringa mycket tid här nere, säger Karin Lennmor-Nilsson som är en av de tusentals fritidsboende på Öland.

Borgholms kommun enkät

Enkäten som dels syftar till att få in synpunkter på vad som skulle göra Borgholms kommun mer attraktiv, dels få svar på hur fritidshusägare ställer sig till frågan om att flytta till Borgholms kommun.

6 885 fritidshusägare fick enkäten, 2 323 svarade. Av dem svarar 95 att de absolut kommer att bosätta sig i Borgholm inom fem år.

52,6 procent svarade att de kommer att använda sina fritidshus oftare än i dag. Och nästan var fjärde svarade att de kanske är beredda att flytta till Borgholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.