Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Eriksson, kriminalvårdare och fackligt aktiv i Seko, tycker det är ovärdigt med dubbelbeläggningen på anstalten i Kalmar. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Facket på fängelset i Kalmar: ”Börjar passera gränsen för vad som är anständigt”

Uppdaterad
Publicerad

Fångar som kissar i flaskor på natten och delar rum som på 1800-talet byggdes för en person. Det är vardag på anstalten i Kalmar.

– Det är tråkigt att vi inte ens kan leva upp till minimikraven från tortyrkommittén. Sverige borde kunna ha en bättre nivå, säger Joakim Eriksson, aktiv i fackförbundet Seko på anstalten i Kalmar.

Anstalten i Kalmar byggdes i mitten av 1800-talet och har 60 fasta platser. Men Kriminalvårdens egna siffror visar att det under förra året bodde i genomsnitt 80 intagna där.

Att anstalten har kunnat ta in så många klienter beror på att Kriminalvården i höstas ändrade i sina direktiv. Numera kan alla rum som är större än sex kvadratmeter dubbelbeläggas.

Seko: Börjar passera gränsen för vad som är anständigt

– När vi började med dubbelbeläggning sa man att rummen skulle vara minst tio kvadratmeter. Helt plötsligt räckte det med åtta kvadrat och senaste beskedet är att det räcker med sex. Jag tycker att vi börjar passera gränsen för vad som är anständigt, säger Joakim Eriksson.

Enligt Joakim Eriksson har hot och våld, både mellan klienter och mot personal ökat i takt med att det blivit trängre, även om det inte ser lika illa ut i Kalmar som på riksplanet.

– Det skapar ett tuffare klimat. Jag har själv stått och väntat med en klient som är våldsam för vi har inget rum att flytta honom till, både isoleringsrum och besöksrum är fulla. Det är inte rimligt för varken den intagne eller personalen, säger Joakim Eriksson.

Kissar i plastflaskor på natten

Europarådets kommitté mot tortyr har tagit fram rekommendationer som säger att alla intagna som delar rum ska ha minst fyra kvadratmeters boyta var. Utöver det ska det finnas hygienutrymmen – vilket saknas i alla bostadsrum i Kalmar.

I klippet berättar Joakim Eriksson mer om hur de intagna får sköta sina behov nattetid.

Nu efterlyser Joakim Eriksson och hans kollegor en diskussion kring vilka villkor som är rimliga att acceptera inom Kriminalvården.

– Jag har inga synpunkter på att man diskuterar straffskärpning, det är inte min fråga, det är en fråga för politiken. Men vill man det så ska man utöka antalet platser på riktigt, inte via nödlösningar.

Rekommendationer från Europarådet mot tortyr (CPT)

• 6 m² boyta för intagen som bor i egen cell + hygienutrymme

• 4 m² boyta per intagen i rum delad cell + fullt utrustat hygienutrymme

Källa: CPT:s rekommendationer från 2015

beläggning på anstalten i kalmar 2021-2023:

• Inskrivna i snitt 2021, 2022 och 2023: 63, 69 och 80.

• Beläggningsgrad i snitt 2021, 2022 och 2023: 105 %, 111 % och 126 %.

• Under hela perioden har det fasta antalet platser varit 60.

Källa: Kriminalvården, som också skriver att en person kan vara inskriven på mer än en anstalt åt gången, och att antalet klienter alltså inte alltid motsvarar unika klienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.