Foto: SVT/TT

Facket reagerar: ”Problemen har varit välkända”

Uppdaterad
Publicerad

Ifrån fackligt håll kommer starka reaktioner efter att de högsta cheferna för operationsenheten sagt att de inte känner till att arbetsmijön där skulle vara dålig.

Karin Jisborg Hultgren är ordförande för Vårdförbundet avdelning Kronoberg och hon tycker att både förbundet och medlemmarna har varit tydliga med att det finns problem.

– Jag blir ju väldigt bekymrad när jag hör företrädare för arbetsgivaren uttrycka att man inte känner till att det finns arbetsmiljörelaterade problem på operationsavdelningen, säger Vårdförbundets ordförande Karin Jisborg Hultgren.

Långa operationsköer i Växjö

– Medarbetarna har ju skrivit ett brev till cheferna och till sjukhusdirektören där de har beskrivit hur de ser på sin arbetsmiljö, så det här kan ju inte vara en nyhet. Och vi har också samtal som pågår. Vi har träffat arbetsgivaren vid flera tillfällen och framfört hur vi ser på situationen.

Vad är det för arbetsmiljöproblem som medarbetarna lyfter fram?

– Det de väldigt tydligt beskriver handlar om den psykosociala arbetsmiljön. Det handlar om dialog och delaktighet på arbetsplatsen. Det handlar också om villkor som påverkar förutsättningarna för att rekrytera och behålla medarbetare. Där är lönen är en viktig fråga men vi ser också att arbetstidsfrågan är väldigt viktig, säger Karin Jisborg Hultgren.

Flera har lämnat

Hon känner också igen att det finns medarbetare som valt att sluta på operationsenheten på grund av dålig arbetsmiljö, och att de finns de som förflyttat sig till andra områden inom Region Kronoberg av samma skäl.

– Ja det gör jag, det är de signalerna jag får, säger hon.

– Jag tror att det allra allra viktigaste nu är att lyssna på medarbetarna, att man från arbetsgivaren sätter sig ner med de här medarbetarna, som väldigt tydligt har beskrivit vad de ser är nödvändigt, och börjar det samtalet, säger Karin Jisborg Hultgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Långa operationsköer i Växjö

Mer i ämnet