Fågelinfluensa konstaterad i Bergkvara – 19 gäss hittade döda

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan skickades en gås som hittades död i Bergkvara till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys. Analysen visar nu att fågeln var smittad av fågelinfluensan. Sedan dess har 19 gäss hittats döda i samma område i Torsås kommun och fler kommer att avlivas under torsdagen.

– Det var en av våra skyddsjägare som upptäckte en vitkindad gås som var väldigt sjuk och och betedde sig konstigt, säger Gustav Nilsson miljöinspektör Torsås kommun.

Avlivar misstänkt smittade gäss

Fågeln avlivades på platsen och skickades till SVA för analys i förra veckan. Under onsdagen kom svar från SVA som visar att det handlar om fågelinfluensa.

Sedan man hittade den första smittade gåsen har totalt 19 döda gäss hittats i samma område.

Efter beskedet från SVA bestämde sig kommunen att avliva de levande gäss som fanns kvar på platsen, för att minska risken för smittspridning. Sex stycken avlivades igår och idag fortsätter avlivningar i området.

– Vi ser ingen smitta i några tamdjursbesättningar än så länge, men vi har gått ut med försiktighetsåtgärder. Som att vara försiktiga och vi rekommenderar att man matar besättningar inomhus, säger Gustav Nilsson.

Kan smitta människor

Kalmar län har nu haft två fall av fågelinfluensa bland vilda gäss på kort tid. Första fallet konstaterades hos en gås på Öland förra veckan. Just nu ligger Jordbruksverkets skyddsnivå 2 kvar i Kalmar län.

Enligt ett utskick från länstyrelsen i Kalmar län visar provsvaren från de två fåglarna att de hade en så kallad högpatogen fågelinfluensa, vilket kan smitta människor, i ovanliga fall. Därför är det viktigt att undvika direktkontakt med döda eller sjuka fåglar, skriver länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.