En modell av coronaviruset. Foto: EPA / TT

Fall av brittisk virusvariant i Kalmar och Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Kronobergs och Kalmar län har fått sina första fall av den brittiska mutationen av coronaviruset. I Kalmar län har fallet koppling till en person som varit i Storbritannien, men i Kronobergs län finns ingen koppling till någon resa utomlands.

Resenären från Storbritannien kom till Sverige före årsskiftet. Smittspårningen har visat att fem personer i hens närhet sannolikt blivit smittade, men därefter ska smittkedjan ha brutits.

– I det här fallet bedömer vi att smittkedjan brutits utifrån det som hittills framkommit i smittspårningen. Det finns naturligtvis en oro för att fler fall kommer att upptäckas i länet, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Enligt henne var det bara en tidsfråga innan virusvarianten skulle nå även Kalmar län.

– Nu utökar vi övervakningen av den här varianten genom att skicka alla positiva prov till Folkhälsomyndigheten för typning. Vi vill ju hitta de som inte har en tydlig resekoppling.

”Inget tillfredsställande läge”

I dagsläget skickar båda länen alla sina positiva prover till Folkhälsomyndigheten för vidare analys och det tar tid att få svar.

– Om vi ska ha en bra smittspårning så behöver det gå snabbare att få svar på om det handlar om en mutation av viruset. Som det är nu så är läget inte så tillfredsställande.

Inte heller Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg är förvånad över att det muterade viruset dykt upp.

– Fler fall går inte att utesluta men eftersom allmänhetens prover som blir positiva automatiskt screenas för den brittiska mutationen, så borde vi hittat fler fall om mutationen är vanlig i vårt län, säger han.

Över 50 fall i landet

Hittills har över 50 fall av den brittiska mutationen rapporterats i Sverige. Sedan i lördags räknas Norge som ett riskland. Den som varit i Norge uppmanas stanna hemma i minst sju dagar och testa sig. Samma rekommendationer gäller sedan tidigare för resande från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.