Fällt lodjur hade gammal skottskada i tassen

Uppdaterad
Publicerad

Lodjuret har dödat 17 tamdjur vid nio olika angrepp i Kalmar län sedan maj förra året. Länsstyrelsen konstaterar att lodjuret blivit skadeskjutet vid ett tidigare tillfälle och att skadan kan förklara angreppen. Polisanmälan om jaktbrott är upprättat.

Enligt Länsstyrelsen i Kalmar län, kan skadan ha tvingat lodjuret att attackera tamdjuren.

– Ett skadat djur tar ju enklare byten och det kan vara så att lodjuret gick till attack under skadeperioden, säger Johan Wendell, avdelningschef vid utveckling och landsbygd på länsstyrelsen i Kalmar län.

Sedan maj 2016 har nio angrepp på får i Oskarshamn, Högsby och Hultsfreds kommun ägt rum. Åtta av angreppen skedde dessutom i ett område med en radie på bara tre kilometer.

– Vi har ca 30-35 lodjur i Kalmar län och det är ett onormalt beteende för dem att ge sig på tamdjur. Det är mängden och frekvensen som är ovanligt, säger han.

Den 19 april i år tog länsstyrelsen i Kalmar län beslut om skyddsjakt och kunde konstatera att lodjuret hade en gammal skottskada från ett kulvapen i höger framtass.

Analyssvaren visade också att det avlivade loddjuret var en hona och var dräktig med två foster, ett av varje kön som bedömdes som välutvecklade.

Länsstyrelsen har nu upprättat en polisanmälan om misstänkt jaktbrott.

– Det är icke lämpligt beteende av den här skytten som orsakat skadan, det kan man säga, säger Johan Wendell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.