Företaget redovisade inköp av grankottar för miljontals kronor

Falska miljoninköp av grankottar – man döms för bokföringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag hemmahörande i Kalmar län redovisade inköp av grankottar för miljontals kronor. Men fakturorna var falska. Nu har en av de åtalade männen fått sin dom.

Två män, 41 och 57 år gamla, åtalades i juli för en mängd ekonomiska brott. Tillsammans hade startat ett bolag i Kalmar län som siktade in sig på heminredning. En idé var att sälja grankottar till stora varuhus.

Tusentals kottar

I bokföringen har företaget redovisat inköp av kottar för över tre miljoner kronor – men fakturorna var falska. De cirka 15 000 grankottarna som Skatteverket hittade när de besökte företaget ska i stället ha samlats in av skolungdomar.

Nu har 57-åringen dömts för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll till villkorlig dom och böter.

Rättspsykiatrisk undersökning

41-åringen – som anses vara huvudmannen i ärendet – är misstänkt för både grova bedrägerier och penningtvättsbrott. Han ska genomgå en rättpsykiatrisk undersökning innan rättegången som gäller honom kan fortsätta. Den undersökningen beräknas vara klar senast den 30 augusti.

Utöver de båda männen har en kvinna i 20-årsåldern stått åtalad för penningtvättsbrott. Men hon anses av Kalmar tingsrätt inte ha haft kännedom om den brottsliga verksamheten och åtalet mot henne lämnas utan bifall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nybro

Mer i ämnet