Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyrbarnsfamiljen som sålde villan i Stockholm och bestämde sig för ett nytt liv i Alsterbro. På bilden Pappa Mattias Svennerbäck med barnen Tim, Milton, Jack, Oliver och mamma Jenny Svennerbäck. Starta klippet och hör mer om deras nya liv. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Familjen lämnade Stockholm för Alsterbro: ”Saknar ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Fyrbarnsfamiljen Svennerbäck lämnade villan i Stockholm för att flytta till småländska Alsterbro. Allt tack vare ett smart grepp från ortens utvecklingsgrupp som köpt upp ett antal tomma fastigheter i bygden – som endast barnfamiljer tilläts att köpa.

– Det är ett smart sätt att få folk att vilja bo här, de finns många ideella krafter här som ser till att samhället utvecklas, säger Mattias Svennerbäck.

Familjen har tidigare spenderat flera somrar i Alsterbro i Nybro kommun. Men när tillfället dök upp bestämde de sig för att bli permanetboende.

Köpte Alsterbrovillan möblerad

Familjen sålde villan i Spånga och köpte ett hus från 1924 i Alsterbro för 300 000 kronor. Då ingick alla möbler och prylar som förra ägaren lämnat kvar.

– Det blir inte så stressigt som det är i Stockholm, det är lugnt och skönt och barnen kan leka fritt, man behöver inte oroa sig på samma sätt.

Saknar ingenting

Jenny Svennerbäck jobbar nu som lärare i Alsterbro. Mattias är utbildad betongingenjör och var till en början arbetslös, men har nu fått ett jobb i Nybro.

– Det finns så många ideella själar här, och det är stor skillnad för mig som varit här så många somrar. Vissa perioder har det varit levande men för inte så länge sedan var det nästan dött, säger Jenny Svennerbäck.

Det är ganska stor skillnad mot Stockholm ändå, här bor 450 innevånare, det finns en butik, en pizzeria och en bensinpump. Det finns ingenting som ni känner att ni saknar?

– Nä, ingenting, jag kan inte komma på någonting, säger Mattias Svennerbäck och får medhåll av Jenny.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.