Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Magnus Ling är nöjd med Hovrättens dom, hör honom utveckla det i videon. Foto: Kustbevakningens förundersökning

Fängelse för män som plundrade skeppsvrak i Östersjön – hovrätten skärper straffen

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten dömde 2022 fyra män för fornminnesbrott efter att de plundrat flera vrak längs Ölands kust.

Männen nekar dock till brott, och domen överklagades. Nu skärper hovrätten tingsrättens dom till fängelse för tre av de inblandade männen.

Tingsrätten dömde tre av männen till grovt fornminnesbrott och en för medhjälp till fornminnesbrott, till samhällstjänst och böter.

Domen överklagades till hovrätten som nu ändrar straffet för de tre männen som dömdes för grovt fornminnesbrott, till fängelse.

Vrakdykarna i Östersjön

Fängelsestraffens längd bestäms till ett år och fyra månader, ett år och två månader respektive ett år.

– Hovrätten har vid sin bedömning av brottens straffvärde bland annat beaktat att fornminnesbrott många gånger kan leda till skador som inte går att reparera, eftersom värdefull kulturhistorisk information förstörs och brottet kan sägas rikta sig mot ett kollektivt kulturarv, säger Hovrättsrådet Christer Ganelind.

Domen mot den man som i tingsrätten dömdes för medhjälp till grovt fornminnesbrott står i huvudsak fast.

Bärgade artefakter under sju års tid

Åren 2013–2020 bärgade männen mängder av artefakter från skeppsvrak utanför Ölands kust. De har också inrett sina hem med föremål från havets botten. Det finns också notiser i en dykloggbok som indikerar på att männen gjort dyk så tidigt som 1987.

Försvarsadvokaten ”Det är fan inte klokt”

Männen har nekat till brott men medger i förhör att de plockat upp föremål som de menar är lösfynd från havets botten. De säger också att de inte sålt vidare något av föremålen.

SVT når en av de fängelsedömda männens advokat, som är chockad över det skärpta straffet. Han hade hoppats på sänkt straff i hovrätten.

– Det är fan inte klokt. Det är chockartat får man säga, säger Torgny Palm, försvarsadvokat.

”Kommer överklaga”

– Vi kommer överklaga den här domen till högsta domstolen. Det är ett sånt unikt mål, det finns inget motsvarande i svensk rätt, säger Christian Arnbom, advokat till en av de fängelsedömda männen.

Vad tror du om chanserna att få prövningstillstånd?

– Jag tror att de är goda, med hänsyn till att målet är unikt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör marinarkeologen Lars Einarsson på Kalmar läns museum tankar om föremålen från vrakplundringen i klippet ovan. Foto: Sandra Carlsson/SVT

FORNMINNESBROTT

Fornlämningar är skyddade enligt svensk lag. Ett fornfynd är ett föremål som saknar ägare när det hittas. Ett fornfynd som hittas på havsbotten och som bärgas till Sverige tillfaller staten.

Den som hittar ett fornfynd ska snarast anmäla det till länsstyrelsen eller Polismyndigheten.

Det är förbjudet att utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller på andra sätt skada en fornlämning.

Straffet för fornminnesbrott är böter eller fängelse i högst sex månader. Om brottet anses som grovt kan fängelse i högst fyra år dömas.

Källa: Kulturmiljölagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vrakdykarna i Östersjön

Mer i ämnet